[ Ill:Konsertplakat ]

Boknakaran

På denne sida finner du diverse bokna-nytt, turnéplaner og - helt nederst - et skryteskriv som presse og arrangører kan forsyne seg fritt av.

Til Sildpollen for andre år på rad!

Fredag 6. juni står Boknakaran på scenen i Eidsfjord i Vesterålen, sammen med Eidsfjord Blandakor. Konserten er en del av sildefestivalen, og samspillet med koret er ei videreføring av samarbeidet som ble innledet i fjor. Da var det fullt hus og stormende jubel. Håper på det samme i år!

Lørdag 7. juni har Boknakaran konsert på U.L. Frams ærverdige scene på Borkenes. Flere nye viser blir presentert for første gang i Troms fylke (så langt har bare helgelendinger hørt dem!), og det blir sjølsagt gjenhør med gamle slagere som Hortensia.

 

BOKNAKARAN MED JULIE

Vellykka turné april/mai 2008

Boknakaran hadde med felespilleren Julie Alapnes Norman på turné til Helgeland i vår. Julie er langt fra ”bokna” med sine 21 år, men har allerede i flere år gjort seg bemerka i folkemusikk-miljøet. Hun er fra Tromsø, og har røtter i spelemannsmiljøet i Målselv. Hun har studert folkemusikk på Rauland-akademiet i Telemark, og er nå klar for videre utdanning på fela.

Vi håper hun får tid til å samarbeide mer med Boknakaran!

I skrivende stund er det iallfall klart at hun blir med oss på konsert under Ølfestivalen i Tromsø i august. Det blir første gang vi presenterer Boknakaran & Julie i Tromsø, så ta en tur innom ølteltet når dagen kommer!

RAGNAR OLSEN MED GOLFSTRØMMEN

Dette er tittelen på en CD som kom ca 1. mai 2006, utgitt av Tylden & Co. Plata er et konsertopptak fra Brensholmen, hvor Ragnar har med seg et sterkt gjeng av norske og irske musikere, og Anne Nymo Trulsen som med-vokalist. Gå til Tyldens hjemmesider for å få flere detaljene - der går det også an å bestille plata. Den kan også bestilles fra oss i Boknakaran, send en epost!

Boknamusikk på internett!

Nå kan våre CDer, eller bare enkeltspor, kjøpes online gjennom den nye nettbutikken www.musikkonline.no , som er en del av Phonofile, et svært arkiv med norsk musikk av alle slag! Last ned og lag din egen "Best of Boknakaran"-CD.

SKRYTESKRIV - FOR PRESSE OG ARRANGØRER - OG ANDRE INTERESSERTE:

BOKNAKARAN er blitt et begrep over hele Nord-Norge de siste ti åra: Fire garva trubadurer som har  lånt navnet fra "boknafesken" - denne delikatessen som verken er blodfersk eller helt tørr. Karene synger på nordnorsk og spiller på en mengde akustiske instrumenter. De har gitt ut fem CDer: "Unbløgged!" (1994), "Oppståar-tid!" (-96),  "På kryss og ters" (-99) , "Moja på tvoja" (2001), og  "Nær og der" (2003). Alle utgivelsene er på eget platemerke, Steinbeat.

Boknakaran har markert seg utenfor landets grenser, bl.a på de anerkjente vise-/folkemusikk-festivalene i Redcar (England) og Frederikssund (Danmark). De har også vært et par ganger i "østerled", til Arkhangelsk og Karelia. Men fortsatt er det Nord-Norge som er det daglige nedslagsfeltet for gruppa, som har en klart uttrykt "politikk" med å besøke små samfunn langs kysten når de reiser på turné. Og Boknakaran trekker fulle hus fra Øst-Finnmark til Helgeland-kysten. Flere ganger har de også holdt konserter sammen med lokale kor, med arrangert bokna-musikk hvor de står sammen med korene som kompmusikere og solister.

Høsten -98 gjennomførte de et turnéprosjekt med tittelen "Moja på tvoja", et samarbeid med den karelske sanggruppa Rosonka og joikeren Ánde Somby. Konserten høstet glimrende kritikker og fikk god respons fra publikum i Troms fylke. Dette nyskapende prosjektet ble fulgt opp med nye turnéer i Nordland og Finnmark, og til Karelia - med CD-presentasjon - i juni 2001. NRK var med på den siste turen, og produserte en dokumentar med tittelen "Banjo, buss og balsam."

I 1999 ble Boknakaran, som de første, tildlet LO's kunstnerpris.

Malvin Skulbru og Ragnar Olsen skriver tekst og melodi til sine viser, mens Jan Arvid Johansen setter musikk til tekster av Senja-dikteren Helge Stangnes. Pål Thorstensen er det musikalske ankerfestet i gruppa, med høyskoleutdannelse på kontrabass og allsidig praksis med jazz og internasjonal folkemusikk. De andre veksler mellom gitarer, mandoliner, enrader, torader, banjo, sekkepipe, munnspill, blikkfløyter, hardingfele og perkusjon, og flerstemt sang er en viktig del av "boknamusikken". Musikken bindes sammen av uhøytidelige mellomtekster med innslag av burlesk diktopplesing. Til sammen blir det et program med humor og engasjement, poesi og frodighet.

For tida (våren 2008) er live-utgaven av Boknakaran en trio, med Jan Arvid, Ragnar og Pål.  Når det trengs, kan de supplere bokna-repertoaret med irske viser og tradisjonslåter, og med nordnorske slåtter på banjo og torader.

Tilbake til hovedsida

LENKER